Piezo - elektromos mérési technológia

Piezo - elektromos mérési technológia

Piezo - elektromos mérési technológia

Jellemzők

  • Széles nyomatékmérési tartomány
  • Nagy pontosság
  • Robosztus kialakítás
  • Magas terhelhetőség

Bővebb leírás

A piezo – elektromos mérés során a kvarc kristályok deformációja következtében azok felszínén elektromos töltés többlet jön létre. Ez a töltéstöbblet arányos a deformációhoz szükséges erővel.

A nyomaték mérése az ábrán vázolt gyűrű elem segítségével történik. Az egyes kvarc korongok az érintőirányú erők mérését lehetővé tevő alakzatba rendezettek. A jeladó nagy előfeszítéssel rendelkezik, amely a súrlódási ellenállást kihasználva lehetővé teszi a nyomaték átadását a kvarc kristályoknak. A kvarcelemek párhuzamosan helyezkednek el, így a terhelés arányos a mérendő nyomatékkal. A mérőerősítő és a mérőműszer belső ellenállása miatt a jel csak fokozatosan adódik át. Így a piezo –elektromos jeladók csak statikus mérések kivitelezésére alkalmasak.

A piezo érzékelők kimondottan jól alkalmazhatók a csavarozás technikában köszönhetően:

  • extrém magas dinamika tartományuknak,
  • széles tartományon elérhető lineáris karakterisztikájuknak,
  • nagyon kis méretüknek,
  • kopó alkatrészmentes felépítésüknek,
  • magas szilárdságuknak,
  • és a kiemelkedő mérési pontosságnak.

Különösen az erős csavarkötések esetében a magas mintavételezési frekvencia (10 kHz) teszi lehetővé a nyomaték mérését.

Minden DEPRAG mérő – csavarozó méri a reakció nyomatékot, így nincs szükség egyéb eszköz csatlakoztatására. A szélesebb nyomatékmérési tartomány miatt piezo – elektromos nyomatékmérő celláinkat beépíthető csavarozó állomásokhoz ajánljuk.

Termékeinket megtalálja katalógusunkban: PDF Product Catalog D 3020.

A nyomatékmérő cellák ugyan olyan jól alkalmazhatóak beépített mérőrendszerekhez, mint mobil nyomatékkulcsok (egyenes, derékszögű kialakítás) esetében. A cellák úgy lettek kialakítva, hogy minden megfelelő mérőműszerhez csatlakoztathatók legyenek.

Ezen felül a nyomatékkulcsok lehetővé teszik a beépített csavarozó gépek menet közbeni ellenőrzését, azok automatikus csavarozó állomásról való leszerelése nélkül. Nyomatékkulcsaink kulcsfeje lelapolt, így satuba foghatók.

Nyomatékmérő műszereinkkel (DME 200 PC/DME 200 DMS-PC) együtt alkalmazva nyomaték kulcsainkkal ellenőrizhetők a csavarkötések, illetve a szükséges után húzás, vagy lazítás is elvégezhető. A DEPRAG nyomatékmérő rendszerei ötvözik a hagyományos nyomatékkulcsok széles körű alkalmazhatóságát, napjaink legmodernebb elektronikus mérő technológiájával.